Mentorordning hjælper elever på ungdomsuddannelserne

Profilbillede
dato

Et team af mentorer har de sidste par år hjulpet unge på ungdomsuddannelserne med deres udfordringer. Og de unge vender tommelen op ad i forhold til den hjælp, de får.

Har du udfordringer, så brug din mentor. Det er konklusionen i en evaluering, Haderslev Kommune har lavet af den mentorordning, der de sidste par år har kørt på ungdomsuddannelserne.

For det kan være svært at være ung. Der kan være udfordringer både fagligt, socialt og på det personlige plan.

I et forsøg på at hjælpe unge og mindske frafaldet på ungdomsuddannelserne har Haderslev Kommune derfor de sidste par år tilbudt unge med udfordringer at få en mentor. Formålet er at støtte de unge og sikre, at de gennemfører deres ungdomsuddannelse.

”En fastholdelsesmentor er én, du kan have samtaler med, og hvor du kan få belyst de udfordringer, du har. Måske får du også alternative værktøjer eller nye handlemuligheder, som du ikke selv havde overvejet”, forklarer Jon Krongaard, formand for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

Indsatsen er netop evalueret, og de unge, der har modtaget hjælp fra en mentor, føler sig generelt godt hjulpet. Således svarer 65 procent af de unge, at de kun måske eller meget usandsynligt havde været i uddannelsessystemet, hvis ikke de havde fået hjælp af en fastholdelsesmentor. Generelt er de unge glade for samtalerne, og 99 procent af de adspurgte vil anbefale en fastholdelsesmentor til andre unge med udfordringer.

Et par af tilbagemeldingerne fra de unge lyder:

”Jeg fik hjælp til at få bugt med min indre stress på familiefronten, som gjorde at jeg kunne overskue skolegang og lektier”, ”mentoren fastholdt mig i min uddannelse og genvandt min motivation, når den var nede”og ”Jeg får nogle hjælpemidler for at komme afsted om morgen, det har noget at gøre med min sociale angst, som jeg sammen med min mentor har fundet metoder til at håndtere. Uden dette forløb ville jeg have haft rigtig meget fravær og måske være blevet smidt ud”

”I udvalget er vi alle meget tilfredse med evalueringen, og vi er enige om, at indsatsen med fastholdelsesmentorerne har gjort en forskel for de unge, som har modtaget hjælp. Mentorernes indsats er forebyggende i forhold til, at de unge fastholdes i deres uddannelse. Mentorerne er desuden et vigtigt bindeled mellem Jobcentret og uddannelsesinstitutionerne og betyder, at unge fra 16 år kan få støtte i forbindelse med overgangen til en uddannelse”, siger Jon Krongaard.

Cirka 100 unge har deltaget i evalueringen.

Mentorindsatsen tilbydes til elever på Det Blå Gymnasium, Social- og Sundhedsskolen, Haderslev Katedralskole, VUC, FGU og EUC.

Kilde: Redaktionen