Nyheden er fra Haderslev Fodbold Klub
af Inge Rogat Møller irm@jv.dk
FORMANDEN FOR HADERSLEV FODBOLDKLUB, CLAUS DALL, HAR FÅET NYT ARBEJDE. FRA 1. MAJ SKAL HAN ARBEJDE MED GET2SPORT FOR VEJLE KOMMUNE OG DIF. NU BLIVER MIN HOBBY TIL MIT ARBEJDE, SIGER CLAUS DALL. FOTO: CLAUS THORSTED
En fyreseddel er blevet vendt til noget positivt. 1. maj begynder Claus Dall i et nyt job i Vejle, hvor hans hobby bliver hans arbejde.
Frivillighed
Haderslev: Formanden for Haderslev Fodboldklub har fået nyt arbejde. 1. maj begynder Claus Dall i en stilling som Get2Sport-konsulent hos Vejle Kommune og Danmarks Idrætsforbund i Vejle. Dermed gør han sin hobby til sit job.
- Jeg glæder mig rigtig meget til at arbejde for foreningslivet, siger 54-årige Claus Dall, der i efteråret i forbindelse med en sparerunde som lyn fra en klar himmel mistede sit arbejde gennem 23 år som jurist og chefkonsulent i Haderslev Kommune.
Den pludselige fyring var svær, men Claus Dall har fundet sin klingende latter frem igen og har valgt at se på det positive. I Vejle skal han være med til at sikre, at flere børn og unge fra udsatte boligområder bliver aktive i en idrætsforening. Konkret skal han understøtte klubberne i det arbejde og dermed afhjælpe den sociale skævhed, som findes i idrætsdeltagelsen.
Kulturforskelle
Ifølge en undersøgelse fra 2016 dyrker kun 60 procent børn og unge idræt, hvis deres forældre ikke er i arbejder, mod 85 procent, hvis forældrene er i arbejde. Ligeledes har børn, født af forældre uden for Europa, en lavere idrætsdeltagelse end børn af forældre, der er født i Danmark.
Claus Dall kommer ikke uden erfaring. Haderslev Fodboldklub har gennem en årrække arbejdet meget koncentreret med Get2Sport-projektet, som tager udgangspunkt i, at det at være aktiv i en idrætsforening på en lang række områder har en positiv indvirkning på beboerne i udsatte boligområder – og særligt hos børn og unge - og desuden styrker demokratiet.
- Det handler om at skabe social sundhed i sociale fællesskaber, siger Claus Dall, der kalder det kanonspændende at være med til målrettet at arbejde for integration af børn og unge gennem idræt.
- Forening handler jo om fællesskab, og fællesskab er en god måde at integrere børn og unge på, siger han.
Hjælpe på vej
- For fodbold er for alle, og det gode ved den sport er, at den er simpel – alle kan være med.
I det nye arbejde skal han have et særligt fokus på netop de frivillige, der som trænere og ledere er med til at holde klubber og foreninger i gang. De skal have redskaber til blandt andet at kunne håndtere kulturforskelle og dermed lettere hjælpe børn af anden herkomst end dansk - og deres forældre - ind i foreningslivet. For mange af disse børn og forældre er foreningsliv nemlig fremmed.
Netop de frivillige har en stor plads i Claus Dalls hjerte. Han blev selv frivillig i Haderslev Fodboldklub, da et af hans børn begyndte at spille. I 2013 blev han formand. Med 1200 medlemmer og 410 frivillige, ledere og trænere er Haderslev Fodboldklub én af de største i Jylland, og ifølge Claus Dall skal der ikke kun sørges godt for de spillende medlemmer, men også for klubbens frivillige. Af samme årsag har fodboldklubben sin egen frivillighedskoordinator:
Visionsgruppe i DBU
- De frivillige skal have deres egen plads og eksistensberettigelse, lyder det fra HFK-formanden, der i februar blev formand for en visionsgruppe under Dansk Boldspil Union, der netop arbejde med fremtidens frivillighed.
At være frivillig er nemlig ikke en selvfølge. Det bliver sværere og sværere for foreninger og klubber at finde folk, der har lyst til over en længere periode at engagere sig i et frivilligt arbejde. Af samme årsag har Haderslev Foldboldklub gennem flere år haft differentieret kontingentbetaling. Hvis forældre ikke hjælper til, koster deres barns medlemsskab mere. Også selv om de kan spare 1000 kroner i kontingent, hvis de udfører fire gange frivilligt arbejde.
- Det er trist, at det skal være sådan. Men en konsekvens, siger Claus Dall.
Han håber, at visionsarbejdet kan munde ud i nogle anbefalinger, som kan lette vejen for frivilligheden - og på én og samme tid skabe et fundament for både klubberne og de frivillige.
- Det er i hvert fald mit håb.