Fodbolden lever af frivillige

dato

Nyheden er fra Haderslev Fodbold Klub

AF: JONAS BISGAARD KRISTENSEN , JABIK@JV.DK Publiceret 03. december 2017 kl. 18:56

De mange frivillige mennesker er årsagen til, at Superligakampene på Sydbank Park kan blive afviklet. Søndag var Brøndby IF på besøg til storkamp i Haderslev.


Der var over 7000 tilskuere på Sydbank Park til kampen mellem SønderjyskE og Brøndby søndag. Bag kulissen var cirka 150 frivillige årsagen til, at kampen kunne afvikles.

Til hver hjemmekamp møder et stort antal frivillige op på stadion i Haderslev for at hjælpe til. John Møller, en af Haderslev FK's (HFK) to fuldtidsansatte medarbejdere, er ansvarlig for de frivillige.

- De betyder jo alt. Det er grunden til, at vi kan holde så højt et aktivitetsniveau, som vi gør med Superliga-kampe og blandt andet også Bierfesten, siger han.

Selv har han altid lynende travlt på kampdage, hvor han typisk møder ind fem timer før kampstart og bliver på stadion i to timer efterfølgende.

- Jeg vil sige, at jeg endnu har til gode at se en 1. halvleg her på stadion. I løbet af 2. halvleg får jeg som regel set lidt fodbold, griner han.


Nedsat kontingent

John Møller skyder på, at omkring 80 af de frivillige er faste personer, som hjælper til ved stort set samtlige hjemmekampe. En af disse er Jette Hjort, der har været frivillig i klubben i 30 år.

- Jeg startede, da min dreng startede med at spille fodbold i klubben. Vi er tit de samme hjælpere, og vi har det rigtig hyggeligt, siger hun.

Andre hjælpere har mindre erfaring. Cecilie Madsen var til Brøndby-kampen med som frivillig for første gang. Hun har benyttet sig af HFK's tilbud om, at frivillige med børn i klubben vil få nedsat barnets kontingent med 1000 kroner årligt.

HFK's formand, Claus Friis Dall, mener, at cirka 20 procent af forældrene altid vil være frivillige, mens omkring halvdelen ikke vil. De sidste 30 procent kan ifølge ham lokkes til det.

Det gøres blandt andet med rabatten på kontingentet, ligesom klubben arrangerer ture for de frivillige til for eksempel ishockey i Vojens eller fodboldture med SønderjyskE på udebane.


Mange opgaver

Opgaverne for hjælperne er mange og varierede. Alt fra pølseboder og ølsalg via merchandise-shoppen og sikkerhedskontrollører helt til maskotdragten skal besættes.

John Møller fortæller, at der som regel er nogle udfordringer på kampdage, da meget af klubbens udstyr kun benyttes i forbindelse med afviklingen af fodboldkampe, som da samtlige dankortmaskiner søndag pludseligt skulle opdatere.

Cecilie Madsen skulle søndag hjælpe til i en af Sydbank Parks øl- og pølsebøder. Hun glædede sig til at møde nye mennesker og håbede på, at få et indblik, hvordan Haderslev FK og SønderjyskE er som klub.


Haderslev FK's frivillige Omkring 150 frivillige hjælper til med afviklingen af SønderjyskE's hjemmekampe i Superligaen. Før Brøndby-kampen søndag talte JydskeVestkysten med nogle af dem. 


Jette Hjort
Har været frivillig i 30 år og hjælper til i øl- og pølsesalget.
Startede, da hendes søn spillede fodbold i klubben og har siden da hængt ved.
Hun fremhæver hyggen, snakken og tilfredsstillelsen ved at komme hjem efter en løst opgave, som årsagerne til, at hun er frivillig i klubben.


  

Finn Rosenberg
Har været frivillig i 12 år. Først ved indgangen til stadion og de seneste år som sikkerhedskontrollør.
Startede, da den tidligere sikkerhedsansvarlige spurgte ham, om han havde lyst.
For Finn er det gode humør vigtigt, når han hjælper til ved kampene. Som sikkerhedskontrollør er han ikke bange for eventuel ballade fra fansene, men han nyder i stedet at snakke med dem.


  

Ryon Thomsen og Cecilie Madsen
Har været frivillige i henholdsvis fem år og en enkelt kamp.
De har to børn, som spiller i klubben og de får derfor nedsat kontingenterne ved at være frivillige til SønderjyskE's kampe.
Kontingentrabatten spiller ifølge Ryon Thomsen en lille rolle, men det handler lige så meget om at møde nye mennesker. Han fremhæver kommunikationen med udebaneholdets tilskuere som et højdepunkt - især når SønderjyskE vinder.
Cecilie Madsen fortæller, at de er tilflyttere til området og derfor ser det at være frivillig som en god mulighed for at lære nye folk at kende.


Kilde: Haderslev Fodbold Klub