Syd- og Sønderjyllands Politi har nu modtaget flere end 2000 effekter i frit lejde-aktion her i november
Vicepolitiinspektør Søren Vraa Larsen med en tapriffel, der nu skal til Nationalmuseet
Siden fredag den 1. november har borgerne i Syd- og Sønderjylland haft mulighed for at aflevere deres ulovlige våben til politiet uden at risikere straf. Blandt de indleverede ulovlige våben er blandt andet to våben, som Nationalmuseet gerne vil have i våbensamlingen.
”Der er tale om to fine gamle våben, som begge har en lille mærkat påklistret, der angiveligt fortæller deres historie,” fortæller vicepolitiinspektør Søren Vraa Larsen fra Syd- og Sønderjyllands Politi.
På den ene mærkat står, at våbnet er en tapriffel fra marinen, der blev konstrueret af marinens bøssemager N.S. Jessen i 1848. Der blev fremstillet 200 styk på Kronborg geværfabrik fra 1849-50. Det andet våben er en skytteforeningsriffel model 1865, der ifølge mærkaten er konstrueret af kaptajn V. Kaufmann og rustmester G. Christensen og fremstillet i Liege.
I hele november kan borgerne anonymt indlevere ulovlige våben til politiet, uden at det medfører sigtelse for ulovlig våbenbesiddelse – en såkaldt frit lejde-aktion. Indtil videre har politiet modtaget 2084 effekter, fordelt på 1087 skydevåben, 245 blankvåben og 752 effekter i kategorien ”Andet”, hvor hovedparten er ammunition.
”Vores mål er at få så mange ulovlige våben som muligt væk fra gaden for at øge alles sikkerhed. Vi håber, at mange flere vil benytte sig af den sjældne mulighed, som frit lejde-aktionen tilbyder. Frit lejde-aktionen kører til og med på lørdag den 30. november, hvor aktionen slutter. Vi holder ekstraordinært åbent på lørdag i Esbjerg, Haderslev og Sønderborg for alle dem, der skal nå at aflevere deres ulovlige våben, inden det igen vil medføre en sigtelse,” siger Søren Vraa Larsen.
Syd- og Sønderjyllands Politi tager mod våben på de tre politistationer i Sønderborg, Haderslev og Esbjerg i den almindelige åbningstid. Våbnene må af sikkerhedsmæssige hensyn ikke stilles uden for politistationerne, men skal afleveres i borgerekspeditionen. Dette kan gøres helt anonymt.
Hvis man er i besiddelse af særligt farlige genstande – fx granater og eksplosiver– skal de ikke transporteres til politiet, da det er for risikabelt. Borgerne skal kontakte politiet på telefon 1-1-4, som sørger for afhentning. Afleveringen sker fortsat anonymt og straffrit.
Til medier:
Det er muligt at få en fremvisning af eksempler på indleverede våben på politistationen i Kirkegade i Esbjerg torsdag den 28. november klokken 12. Vicepolitiinspektør Søren Vraa Larsen vil være til stede. Tilmelding senest klokken 11 torsdag den 28. november på sjyl-kommunikation@politi.dk
Fakta
I alt 2084 indleverede våben:
1087 skydevåben
245 blankvåben
752 andet, især ammunition
Her kan du aflevere våben
Frit lejde aktionen varer fra 1. november 2024 til 30. november 2024. I denne periode kan du frit – og uden risiko for straf – aflevere våben til Syd- og Sønderjyllands Politi inden for den almindelige åbningstid på adresserne:
Esbjerg Hovedpolitistation
Kirkegade 76
6700 Esbjerg
Haderslev Politistation
Gammelting 3
6100 Haderslev
Sønderborg Politistation
Ringridervej 37
6400 Sønderborg
Åbningstider:
Mandag-onsdag klokken 10-15
Torsdag 10-17
Fredag 10-13
Lørdag den 30. november: 10-15
Hvilke våben er omfattet af frit lejde?
Alle våben er omfattet. Det vil sige knive, økser, sværd, skydevåben, slagvåben, blankvåben, ammunition, eksplosiver etc.
Sådan transporterer du våben
Under frit lejde aktionen er det tilladt at transportere våben til aflevering ved Syd- og Sønderjyllands Politi. Sørg for at transporten foregår forsvarligt og med våbnene skjult i tasker, kasser og lignende. Hvis du er i tvivl, så ring for vejledning på 1-1-4.
Er du usikker på om våbenet er ladt
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dit skydevåben er ladt med ammunition, skal du – hvis du er våbenkyndig – aflade våbnet.
Hvis du ikke er våbenkyndig, og er i tvivl, så lad våbnet stå og ring i stedet til Syd- og Sønderjyllands Politi på 1-1-4 – så aftaler vi nærmere.
Er det ikke muligt for dig at komme til Syd- og Sønderjyllands Politi: Ring til os på 1-1-4 – så kan vi aftale nærmere
Aflever KUN ved personlig betjening
Når du er fremme ved Syd- og Sønderjyllands Politi skal du aflevere våbnene til den medarbejder, der passer afleveringsstedet.
Du må altså IKKE blot placere våbnet på trappestenen eller foran en politistation.
Hvis våben efterlades uden opsyn, kan de potentielt udgøre en fare for andre.
Flere informationer