Fire borgere udsat for bedrageri: Banken ringer ALDRIG for at bede om kort og kode

dato

Læg røret på, og er du blevet bedraget, så kontakt politiet med det samme. Det øger chancerne for at få fat på gerningsmændene.

Syd- & Sønderjyllands Politi modtog tirsdag anmeldelse om fire tilfælde af bedrageri med samme fremgangsmåde. En person ringer og giver sig ud for at være fra banken. Via forskellige forklaringer får bedrageren lokket oplysninger om betalingskort og kode fra borgeren. Bedrageren fortæller, at en person fra ’banken’ kommer forbi adressen for at hente betalingskortet. 
Der er tale om bedrageri, og personerne, der ringer for at få oplysninger, kan virke troværdige. Derfor er det vigtigt, at borgerne ved, at banken ALDRIG henvender sig på den måde. 
De fire anmeldelser om bedrageri tirsdag foregik i henholdsvis Aabenraa og Haderslev

En borger i Haderslev blev ringet op omkring klokken 10.30. Bedrageriet lykkedes desværre, og selv om borgeren efterfølgende fik spærret sit kort, var der allerede hævet et større beløb fra kontoen. 
En anden borger blev ringet op omkring klokken 11, og her var fremgangsmåden den samme. I dette tilfældet blev der også hævet et større beløb fra kontoen. 
Omkring klokken 13 tirsdag gik det ud over en borger i Aabenraa Kommune. Her fik den falske bankmand oplysninger over telefonen, men da borgeren ikke ville udlevere betalingskortet til den person, der kom til adressen, forsvandt manden igen. I dette tilfælde blev det derfor ved forsøget på bedrageri. 
Lidt senere på eftermiddagen gik det ud over en borger i Haderslev. Den falske bankmand franarrede borgeren både kode og betalingskort, og der blev efterfølgende hævet penge fra borgerens konto. 
 

Hastighed er afgørende

Bedragerne i de her sager har forfinet færdigheden i at  snyde borgerne til at udlevere oplysninger og betalingsskort. Det kan være svært at gennemskue, når man er i situationen. 
Det bedste råd er, at man skal lægge røret på, hvis man bliver kontaktet på denne måde. Hvis det er lykkedes bedrageren at få udleveret enten oplysninger eller betalingskort, kan et opkald til politiet på 1-1-4 gøre en stor forskel:  
”Jo hurtigere vi har oplysningerne, jo hurtigere kan vi reagere. Hvis borgeren endda har mulighed for at give et signalement, beskrivelse af en bil, eller andre detaljer, har vi bedre muligheder i vores efterforskning. Det giver større chancer for os i forhold til at pågribe gerningsmændene og dermed at forebygge, at andre bliver bedraget på samme måde,” siger vicepolitiinspektør Nikolaj Hølmkjær, Syd- og Sønderjyllands Politi.

 

Hjælp os med at forebygge

Da det første forhold af bedrageri i Haderslev var anmeldt tirsdag, skrev vagtchefen ud til medierne for at advare borgere i Haderslev

”Vi opfordrer samtidig til, at naboer, børn og venner vil tage en snak med deres ældre. Det er fortrinsvis dem, der bliver bedraget på denne måde. Fortæl dem, at de skal lægge røret på, hvis de er i tvivl. Hellere en gang for meget. Fortæl dem, at de altid kan få hjælp af jer, eller af os i politiet. Læg eventuelt en seddel ved deres telefon, så de bliver mindet om det, når de har personen i røret. Jo flere bedragerier, vi kan afværge, jo bedre. Snak også gerne med de ældre om at få hemmeligt nummer, så deres nummer ikke kan findes af bedragerne,” siger vicepolitiinspektør Nikolaj Hølmkjær. 
Derudover kan borgerne hjælpe med at kontakte politiet, hvis de ser mistænkelige personer ved en hæveautomat. Det kan være personer, som eksempelvis skjuler deres ansigt under hævning af kontanter. Politiet kan altid kontaktes på tlf. 1-1-4. 

Data er automatisk hentet fra eksterne kilder, herunder Syd- og Sønderjyllands Politi.
Kilde: Syd- og Sønderjyllands Politi