Far og datter har været med til at cykle næsten 13 mio. kr. hjem til scleroseforskning

Nu er Asbjørn og Esther Dyngby retur fra de franske Alper og deres deltagelse i Scleroseforeningens flagskibsevent, Cykelnerven. Asbjørn og Esther er to af de seje ryttere fra vores lokalområde, der har været med til at samle hele 12.900.000 kroner ind til forskningen i sclerose.
dato

Asbjørn Dynbgy fra Haderslev og hans datter Esther Dyngby, der bor i Åbyhøj, er netop hjemvendt fra de franske alper, hvor de har cyklet Tour de France-bjerge i kampen mod sclerose. Og de har gjort det godt. Sammen med resten af Cykelnervens 2024-hold har Asbjørn og Esther Dynbgy samlet 12.900.000 kr. ind til Scleroseforeningens arbejde for en verden uden sclerose – og hvordan var det så egentlig at prøve kræfter med mestrenes asfalt? Det fortæller Asbjørn og Esther om her.

Mens Tour-feltet gør sig klart til årets Tour de France, der starter her i weekenden, er et hold på 500 danske ryttere netop hjemvendt fra de samme udfordrende franske bjerge, nedkørsler og hårnålesving, der af cykeleksperter verden over spås at blive afgørende for årets Tour de France.

De har nemlig deltaget på Cykelnerven, Scleroseforeningens årlige flagskibsevent, hvor ryttere fra hele landet bruger et helt år på at træne og fundraise til fordel for forskningen i sclerose.

Med sig hjem fra Frankrig har rytterne ikke bare en præstations- og naturmæssig oplevelse af den slags, der kan feje benene væk under de fleste. De fik også cyklet 12.9 millioner kroner ind i kampen mod sclerose. Det er rekordhøjt, og den kæmpe sejr skyldes blandt andet Asbjørn Dyngby fra Haderslev og Esther Dyngby fra Åbyhøj.

De har brugt et helt år på at komme i form til at cykle bjerge som Col du Galibier, Col de la Couillole, Cime de la Bonnet og Col de Vars – bjerge, som Tour de France-feltet kører i 4., 19. og 20. etape af verdens største, mest prestigefyldte cykelløb. 

Disse etaper af Tour de France køres henholdsvis tirsdag den 2. juli, 19. juli og 20. juli 2024. 

Men hvordan er det så at cykle disse Tour de France-bjerge? Og ikke mindst være en del af et kæmpestort sportsligt og cykelmæssigt maskineri, der har til formål at samle vigtige midler ind til sclerosesagen:

”At deltage i dette års Cykelnerven har været helt vildt storslået og en kulmination på lang tids træning. Det har været nogle vilde stigninger, sindssyge udsigter og bare fantastisk at se så mange mennesker yde en så stor indsats,” siger Esther og Asbjørn fortsætter:

”Ja, det har virkelig været en fantastisk tur. Det har også været rigtig dejligt at have Esther med igen. Vi har prøvet det én gang før, og det har været en lige så stor oplevelse denne gang. Det betyder noget helt særligt, og det giver ekstra meget mening for mig, at vi kan dele det her, nu hvor Esthers mor, min kone har sclerose. Vi gør det for hende.”

”Det er så vigtigt, at vi samler nogle midler ind til den her sygdom, så vi kan finde ud af mere om den og forhåbentlig finde en kur mod den,” tilføjer Esther.

Til kamp mod kedelig verdensrekord
Den seneste opgørelse fra det internationale scleroseforbund MSIF (Multiple Sclerosis Internationale Federation) viser, at Danmark har den højeste forekomst af sclerose.

Til en sammenligning indtager Norge og Sverige en femte og niende plads på listen over de hårdest ramte lande i verden, og derfor er Asbjørns og Esthers deltagelse med til at gøre en stor forskel i kampen for, at vi en dag kan sige, at vi lever i en verden uden sclerose.

Også Scleroseforeningens direktør, Klaus Høm, er både stolt og rørt over årets rekordhøje indsamlingsbeløb:

“Det er enormt rørende, at deltagerne i vores cykelevent har samlet så mange penge ind til scleroseforskning. De penge, som de er med til at samle ind for Scleroseforeningen, finansierer mere end halvdelen af al uafhængig dansk scleroseforskning. Og midlerne er afgørende for, at vi i det hele taget har et dansk scleroseforskningsmiljø,” siger direktøren.

Sidste år samlede selvsamme antal ryttere 10.7 mio kr. ind, og de 500 ryttere har derfor rundet endnu et skarpt indsamlingshjørne – skarpt og ikke mindst vigtigt.

Kilde: Cykelnerven
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.